måndag 24 december 2012

Den kungliga svenska avundsjukan

Vad kommer uttrycket "den kungliga svenska avundsjukan" ifrån? I vår tid har det klistrats som epitet på svenska folket, som ett karaktärsdrag för svenskarna. Men vad är egentligen en svensk idag - en som bor i Sverige eller en som bor i ett annat land med svenskt pass född i Sverige eller en som är svensk medborgare? Ibland förefaller uttrycket den kungliga svenska avundsjukan användas som en synonym till Jantelagen. Den innebär att man inte ska tro att man är något. Men denna Jantelag är formulerad av norrmannen Aksel Sandemose för att beskriva ett tillstånd i danska staden Jante. Alltså, det är inget typiskt svenskt. Det är heller ingen avundsjuka. Den handlar i stället om att inte tillåta någon att sticka ut, att vilja skapa ett konformt samhälle. Avundsjuka däremot är att man vill ha något som någon annan har och att man vill ha det så mycket att man nästan blir sjuk. Ibland stannar den vid att vara denna känsla, ibland omsätts den i handling.

Nationalitetsbegrepp och karaktäristik av invånarna i en nation var något som skapades på 1800-talet. Men den kungliga svenska avundsjukan går längre bak än så. Och då börjar den kungliga delen av uttrycket att bli intressant. För vad var Erik XIV:s bröder, Johan och Karl om inte avundsjuka? Med rykten, lögner, nidbilder försökte de förtala sin bror och när inte det hjälpte tog de till våld. Och vad är Håtunaleken år 1306 om inte exempel på kunglig avundsjuka då Valdemar och Erik fängslade sin bror kung Birger Magnusson? Hertig Erik byggde upp ett omfattande hertigdöme i västsverige och gifte sig med norska prinsessan Ingeborg, men fick inte bedriva egen utrikespolitik och ville ha mer. Det går naturligtvis att hävda att han var maktlysten när han beslöt att ta kung Birger som fången. Men det skulle också kunna vara en avundsjuka i botten som drev honom att försöka ta över en position som han tyckte han hade bättre rätt till i egenskap av bättre lämpad, dugligare i hans egna ögon.

Finns det kunglig svensk avundsjuka idag? Ja, kanske. Vad som driver en person är svårt att avgöra, kanske även för den själv. Det kan också vara så att som yngst i en syskonskara så är man van vid att få mycket uppmärksamhet och van vid att påkalla den oavsett om det innebär att andra personer/händelser då hamnar i skuggan.
                                                                 Jakobina

Länk till Svenska Dagbladets språkspalt om avundsjuka 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar